Publiczne Przedszkole w Serbach

Jadłospis

Marzec 4th, 2014

PONIEDZIAŁEK 03.09.2018

Śniadanie                                                                       Obiad

kakao na mleku (mleko)                               zupa brokułowa (seler) na kurczaku

bułka dyniowa (gluten) z masłem (mleko)   makaron (gluten, jaja) z serem                                                                                                                                  (mleko)

pieczywo mieszane (gluten) z szynką                  marchewka w słupki

sałata, papryka                                                            kompot

drożdżówka (gluten) z makiem i marmoladą         – sok jabłkowy

 

WTOREK 04.09.2018

Śniadanie                                                                          Obiad

płatki ryżowe na mleku (mleko)                     zupa pomidorowa (seler) z ryżem                                                                                     na skrzydełkach

bułka z masłem (mleko)                                     ziemniaki z koperkiem

pieczywo mieszane (gluten) z pasztetem        kotlet słoneczny (gluten, jaja)

kiełki                                                                          mizeria z ogórków (mleko)

herbata owocowa                                                     kompot

– banan

ŚRODA 05.09.2018

Śniadanie                                                                               Obiad

kawa Anatol na mleku (mleko)                                    zupa selerowa (seler)                                                                                                  na kurczaku z natką pietruszki

bulka (gluten) z masłem (mleko)             kopytka (gluten, jaja) z masełkiem                                                                                    (mleko)

pieczywo mieszane (gluten) z kiełbasą żywiecką    groszek na okrągło (mleko)

ogórek, pomidor                                                                    kompot

gofry (gluten, jaja) z musem owocowym              – wafelek (mleko, orzechy)

 

CZWARTEK 06.09.2018

Śniadanie                                                                                    Obiad

zacierka na mleku (mleko)                                                   zupa ogórkowa (seler)                                                                                                         na skrzydełkach

bułka z masłem (mleko)                                                       kasza jęczmienna

pieczywo mieszane z serkiem ziarnistym (mleko)          gulasz z szynki

rzodkiewka                                                                                buraczki czerwone

herbata z cytryną                                                                      kompot

                                                                                                – jogurt (mleko)

PIĄTEK 07.09.2018

Śniadanie                                                                                     Obiad

bawarka na mleku (mleko)                                         zupa jarzynowa                                                                                                                  (seler) na kurczaku

bułka z masłem (mleko)                                            ziemniaki

pieczywo mieszane z pastą rybną (ryby)                 jajko sadzone (jaja)

szczypior                                                                      pomidory ze śmietaną (mleko)

ciastka wielozbożowe (gluten)                              kompot

                                                                                     – jabłko

druk wytłuszczony – alergeny

⁎  jadłospis może ulec zmianie

Szanowni Rodzice

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz
produkty przygotowane na ich bazie).
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
12. Dwutlenek siarki.
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).
 
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.