Publiczne Przedszkole w Serbach

Jadłospis

Marzec 4th, 2014

PONIEDZIAŁEK 11.03.2019

Śniadanie                                                                  

kubek mleka (mleko)

bułka (gluten) z masłem (mleko)

pieczywo mieszane (gluten) z serkiem topionym (mleko)

papryka

bułka długa (gluten) z musem z derenia

Obiad

zupa szparagowa (seler)

ryż

filet z kurczaka po meksykańsku

kompot

– sok

WTOREK 12.03.2019

Śniadanie

kasza jaglana na mleku (mleko)

bulka z masłem (mleko)

pieczywo mieszane (gluten) z polędwicą drobiową

sałata, pomidor

herbata owocowa

  Obiad

zupa z kapusty (seler) z przecierem na kurczaku

kopytka z masełkiem (mleko)

marchewka z groszkiem

kompot

– jogurt (mleko)

ŚRODA 13.03.2019

Śniadanie

kakao na mleku (mleko)

bułka z masłem (mleko)

pieczywo mieszane (gluten) z serkiem almette (mleko)

rzodkiewka

wafle ryżowe z nutellą

 Obiad

 zupa krem z marchewki (seler) z grzankami

kasza

gulasz z szynki

ogórek kiszony

kompot

– owoc

CZWARTEK 14.03.2019

Śniadanie

Psi patrol (gluten, jaja) na mleku (mleko)

bułka z masłem (mleko)

pieczywo mieszane (gluten)

parówka z ketchupem

herbata z cytryną

Obiad

zupa ogórkowa (seler, mleko) na kurczaku

parzaki (gluten, jaja) z sosem truskawkowym (mleko)

– serowa chrupka kukurydziana

kompot

PIĄTEK 15.03.2019

Śniadanie

kawa Anatol na mleku (mleko)

bułka z masłem (mleko)

pieczywo mieszane (gluten) z jajkiem (jaja)          

ogórek

gofry(gluten, jaja, mleko) z dżemem

Obiad

krupnik (seler)

ziemniaki z koperkiem

kotlet rybny (ryby, jaja)

surówka z kiszonej kapusty

kompot

– jabłka suszone

 

druk wytłuszczony – alergeny
⁎  jadłospis może ulec zmianie

Szanowni Rodzice

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz
produkty przygotowane na ich bazie).
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
12. Dwutlenek siarki.
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).
 
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.