Publiczne Przedszkole w Serbach

Jadłospis

Marzec 4th, 2014

PONIEDZIAŁEK 16.04.2018

Śniadanie                                                       Obiad

kawa anatol                                                    zupa koperkowa na skrzydełkach

bułka dyniowa z masłem                               kasza gryczana

pieczywo mieszane z serkiem ziarnistym      bitki wołowe w sosiewłasnym

szczypior                                                          ogórek kiszony

ciastka maślane                                              kompot

– jogurt

         (alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne)

            WTOREK 17.04.2018

Śniadanie                                                       Obiad

owsianka na mleku                                        zupa gulaszowa na szynce

bułka dyniowa z masłem                               naleśniki z serem i dżemem z sosem

pieczywo mieszane z szynką                         truskawkowym

sałata, pomidor                                              kompot

herbata owocowa                                              – sok owocowy

 (alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne, jaja)

 ŚRODA 18.04.2018

Śniadanie                                                       Obiad

kakao                                                             zupa wiedeńska na skrzydełkach

bułka dyniowa z masłem                               ziemniaki

pieczywo mieszane z żółtym serem              kotlet mielony

papryka                                                          sałata ze śmietaną

bułka długa z powidłami śliwkowymi          kompot

– jabłko z mango                                                  (alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne,  jaja)

CZWARTEK 19.04.2018

Śniadanie                                                       Obiad

płatki kukurydziane na mleku                     barszcz czerwony na kurczaku

bułka dyniowa z masłem                               knedle z morelami z jogurtem      ogórek                                                               greckim

herbata z cytryną                                           kompot

– bakalie

(alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, orzechy)

PIĄTEK 20.04.2018

Śniadanie                                                       Obiad

bawarka                                                         zupa selerowa na skrzydełkach

bułka dyniowa z masłem                           ziemniaki

pieczywo mieszane z jajkiem                    ryba w sosie  koperkowo-

mix sałat, rzodkiewka                                  śmietankowym

wafle ryżowe z musem owocowym          surówka z pora i kukurydzy

kompot

– woda

(alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne, jaja)             

jadłospis może ulec zmianie

Szanowni Rodzice

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz
produkty przygotowane na ich bazie).
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
12. Dwutlenek siarki.
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).
 
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.